Μεγάλο μπάχαλο.
1. "Έπεσε ο Τάσσος";
Φαινομενικά ναι. Στην πραγματικότητα όμως, αυτός και το κόμμα του είναι ο μεγάλος ρυθμιστής του 2ου γύρου:
"Κασουλίδης και Χριστόφιας σε αγώνα δρόμου, με πλειοδοσία υποσχέσεων, για την εξασφάλιση των ψήφων των κομμάτων που υποστήριξαν τον Τ. Παπαδόπουλο"...
"Οργιώδες παρασκήνιο με προεδρία Βουλής, υπουργεία"..
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΑΔΗΚ, Οικολόγοι
"το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροποή του κόμματος, που συνέρχεται αύριο, την υποστήριξη του Δημ. Χριστόφια... Από τους άλλους υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου, το ΕΥΡΩΚΟ και το ΑΔΗΚ μάλλον κλίνουν προς Κασουλίδη, στους Οικολόγους επικρατεί έντονος προβληματισμός, ενώ το ΔΗΚΟ είναι το ερωτηματικό"..
"Το ΔΗΚΟ έχει όντως καταστεί τώρα ο ρυθμιστής της κατάστασης, και τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ φαίνονται πρόθυμα να ικανοποιήσουν τους πλείστους όρους, προκειμένου να πετύχουν την υποστήριξή του την ερχόμενη Κυριακή"..
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΑΚΕΛ προσφέρει στο ΔΗΚΟ την προεδρία της Βουλής και 2-3 υπουργεία, ενώ ο ΔΗΣΥ προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και 2-3 υπουργεία. Υπουργεία προσφέρονται από τα δύο κόμματα και στην ΕΔΕΚ.
Βασικό: Η πλειοψηφία της βάσης του ΔΗΚΟ είναι έντονα πικραμένη από τη στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, την οποία θέλει να εκδικηθεί, συμμαχώντας με τον ΔΗΣΥ προς υποστήριξη Κασουλίδη.
ΣΕΚ vs ΠΕΟ
Η Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) κάλεσε τα μέλη της να υποστηρίξουν τον κ. Κασουλίδη. Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) ήταν πάντα (όπως και τώρα) παρακλάδι του ΑΚΕΛ.
Για να δούμε τη λέει ο Μακάριος Δρουσιώτης (the only journalist i respect in this island):
"Διπλό δέλεαρ, με Τάσσο να γέρνει προς Χριστόφια
Προσπάθεια ανασύνταξης της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, υπό τον Χριστόφια, καταβάλλει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, ευνοεί τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Κάρογιαν, ο οποίος ρέπει προς τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ.
Το ενδιαφέρον του Παπαδόπουλου αποδίδεται σε δύο λόγους:
1 Εκτιμά ότι θα υπάρξουν πιέσεις για πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ότι ο Κασουλίδης θα είναι υπό την επιρροή του Κληρίδη και του Αναστασιάδη. Εάν πετύχει το πείραμα της νέας τριμερούς, ο Χριστόφιας θα είναι περισσότερο ελεγχόμενος από το ΔΗΚΟ.
2 Είναι πια παραδεκτό ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Παπαδόπουλου και Χριστόφια από τις εκλογές του 2003, ότι η επόμενη προεδρία θα ήταν του ΑΚΕΛ. Εστω και τώρα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει να ανταποδώσει στον Χριστόφια την εκλογική νίκη του 2003.
Οι διαβουλεύσεις έχουν προσλάβει χαρακτήρα σκληρού πόκερ, με τους δύο υποψήφιους να προσπαθούν να δελεάσουν το ΔΗΚΟ, που είναι πια ο ρυθμιστής. Το ΔΗΚΟ πήρε την οριστική απόφαση να στηρίξει τον έναν από τους δύο υποψήφιους του δεύτερου γύρου, νοουμένου ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις στο Κυπριακό και θα έχει μερίδιο στο διαμοιρασμό της εξουσίας. Επίσης, θα μετρήσει καθοριστικά ο βαθμός εκλεξιμότητας του υποψήφιου που θα στηρίξει.
Οι προσφορές
Το ΑΚΕΛ υπέβαλε στο ΔΗΚΟ μια δελεαστική προσφορά:
* Δεσμεύσεις στο Κυπριακό.
* Υπόσχεση για μια θητεία Χριστόφια, οπότε ανοίγει ο δρόμος στο ΔΗΚΟ να επανέλθει με δικό του πρόεδρο σε πέντε χρόνια.
* Την προεδρία της Βουλής, που σήμερα κατέχει ο Δ. Χριστόφιας, στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν.
* Τουλάχιστον τέσσερα από τα δέκα υπουργεία.
Ο ΔΗΣΥ προσφέρει στο ΔΗΚΟ:
* Τη δέσμευση να μην επαναφέρει το σχέδιο Ανάν.
* Πρωτοβουλία στο Κυπριακό με βάση την 8η Ιουλίου.
* Αποτελεσματική συμμετοχή στην κυβέρνηση με αριθμό υπουργείων (4-5).
(Είπατε κάτι για πολιτικές ιδεολογίες και κουραφέξαλα; Βάλε κι ένα ταξιδάκι για 2 άτομα με ημιδιατροφή στην Αυστρία, και έκλεισε η δουλειά..)
Πάντως, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει παρασκηνιακά ο Τ. Παπαδόπουλος για σύμπτηξη της τριμερούς συνάντησε αντιστάσεις μέσα στο ίδιο το ΔΗΚΟ. Η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών ρέπει προς τον ΔΗΣΥ. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Κάρογιαν και ο επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. Μάρκος Κυπριανού. Οι Κάρογιαν και Κυπριανού προέρχονται από το λεγόμενο κυπριανικό στρατόπεδο (επρόσκειντο στον Σπ. Κυπριανού) και σκοπός τους είναι να μειώσουν την επιρροή που απέκτησε στο κόμμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εντάχθηκε στο ΔΗΚΟ το 1990.
Ενστάσεις στις επιλογές του Δ. Χριστόφια καταγράφονται και μεταξύ των δυνάμεων που τον είχαν στηρίξει, με απώτερο στόχο να φύγει ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Εάν η συμμαχία με το ΔΗΚΟ γίνει με όρους που θα διατηρήσουν την επιρροή του Παπαδόπουλου, τότε ένα ποσοστό που ψήφισε Χριστόφια ενδέχεται να στραφεί προς τον Κασουλίδη."
ANAN - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΝΥΓΥΡΙΑ
Για δείτε και τα τουρκικά και ξένα πρωτοσέλιδα, και μην ξεχνάτε ότι το ΔΗΣΥ είχε πεί ΝΑΙ στο ΑΝΑΝ, ενώ το ΑΚΕΛ όχι...
ΧΟΥΡΙΓΙΕΤ
«Νίκη των ηγετών που επιθυμούν λύση στο Κυπριακό»..
«ευκαιρία για επίλυση»..
«έχασε ο Mr. Νο»!
«έχασε ο Παπαδόπουλος, γνωστός για τα αντιτουρκικά του αισθήματα αλλά και το παρελθόν του από την ΕΟΚΑ, ο οποίος το 2004 με δάκρυα στα μάτια είχε πείσει τους Ελληνοκύπριους για το "όχι" στο σχέδιο Ανάν».
ΖΑΜΑΝ
«αποκλείστηκε ο Παπαδόπουλος. Παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση».
ΡΑΝΤΙΚΑΛ
«Νέα σελίδα στο Κυπριακό;».
ΚΙΠΡΙΣ
«έχασε ο Παπαδόπουλος» και προσθέτει ότι όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος, τίποτε δεν θα είναι όπως προηγουμένως. Δεν θα είναι ένας ηγέτης που απορρίπτει τα πάντα.
ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ
«οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στη διχοτόμηση».
Ο ψευδοπρωθυπουργός Σογιέρ είπε ότι το άθροισμα των ψήφων των Κασουλίδη και Χριστόφια αφήνει ελπίδες να προχωρήσουμε σε κοινά αποδεκτή λύση.
Ευτυχείς οι Βρετανοί στρέφονται προς Κασουλίδη
Με μεγάλη αισιοδοξία «για το ενδεχόμενο επανένωσης της Κύπρου» υποδέχτηκε ο βρετανικός Τύπος την είδηση για τον αποκλεισμό του Τάσσου Παπαδόπουλου από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι δύο νικητές του πρώτου γύρου, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης, γίνονται δέκτες θετικών σχολίων, σε αντίθεση με τον κ. Παπαδόπουλο που χαρακτηρίζεται «εθνικιστής» από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», «σκληροπυρηνικός» από τους «Τάιμς», η «Ιντιπέντεντ» και η ιστοσελίδα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστηρίζουν ότι αποτελούσε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, ενώ το BBC κάνει λόγο για την «αδιάλλακτη προσέγγισή» του.
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επικαλούνται αναλυτή που υποστηρίζει ότι ο κ. Κασουλίδης κατάφερε με επιτυχία να αλλάξει την εις βάρος του εικόνα ως απόμακρου από τα κυπριακά πολιτικού και ως «πολύ Ευρωπαίου», προσθέτοντας ότι τις ισορροπίες άλλαξε η ψήφος των απόδημων Κυπρίων, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Η «Ιντιπέντεντ» αναφέρει ότι εάν εκλεγεί τελικά ο κ. Χριστόφιας, θα είναι ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης χώρας-μέλους της Ε.Ε. Προσθέτει ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι οι Κύπριοι είναι πλέον διατεθειμένοι για διαπραγματεύσεις, κάτι που αναφέρει και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Το BBC τέλος, στην ιστοσελίδα του, επισημαίνει ότι ο κ. Κασουλίδης είναι ο «αγαπημένος» της διεθνούς κοινότητας για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Η επιστροφή των ξένων δυνάμεων από άλλο δρόμο
Τα δυο μεγάλα κόμματα της Κύπρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που περνούν στον δεύτερο γύρο καλούνται τώρα να διαχειριστούν το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ενώ το 2004, οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ, αλλά και του ΑΚΕΛ (μέχρι τη μεγάλη στροφή της τελευταίας στιγμής), είχαν υποστηρίξει το σχέδιο.
Η απομάκρυνση του κ. Παπαδόπουλου από τον προεδρικό θώκο αποτελούσε σκοπό και στόχο όλων των δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας) που είχαν εργαστεί για την επιβολή του σχεδίου Ανάν, δηλαδή της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι ίδιες δυνάμεις, με αυτόν ή εκείνον τον τρόπο εργάστηκαν για τον αποκλεισμό του κ. Παπαδόπουλου και ανοιχτά σχεδόν υποστήριζαν οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο πλην του ιδίου.
Οι δυο νικητές υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις θέσεις που ανέπτυσσαν κατά περιόδους έχουν ήδη προκαλέσει το θετικό ενδιαφέρον των συντελεστών του σχεδίου Ανάν.
Οι κατηγορίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ περί «απομόνωσης» της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της πολιτικής διαχείρισης του «όχι» από τον κ. Παπαδόπουλο, αυξάνουν τις ελπίδες του διεθνούς παράγοντα περί «επανεξέτασης» συνολικά του Κυπριακού.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η «Συμφωνία της 8ης Ιουλίου» (σ.σ. η οποία δεσμεύει τον κ. Ταλάτ και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και τον ΟΗΕ, σε εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση από τις δύο κοινότητες, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσει τη βάση της λύσης του Κυπριακού) κινδυνεύει να μπει στο ράφι, όπως το έχει ήδη κάνει η Αγκυρα και όπως προσπάθησε ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ.
Το νέο επιβαρυντικό στοιχείο είναι η χθεσινή μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, η οποία θα λειτουργήσει ως εκβιαστικός μοχλός πίεσης της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων, που για να «αποτρέψουν» μια μονομερή ανεξαρτητοποίηση των κατεχόμενων, θα προτιμούσαν, τουλάχιστον, μια συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο Τάσσος φεύγει, το ΑΝΑΝ έρχεται. Και το γελείο είναι ότι οι Κυπραίοι νομίζουν ότι διώξανε όλα τα κακά απ'τη χώρα τους καταψηφίζοντας τον Τάσσο...
Μου θυμίζει την βλακεία και την αθωότητα παλιότερης εποχής, όταν στα πανώ έγραφε "ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΙ - ΝΑΤΟ ΟΧΙ", τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ..
Άστο, για να το πιάσεις πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον ένα τρίχρονο εδώ κάτω, αλλιώς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment